Loading
11/11/2016

Juan Yool Gómez

Juan Yool GomezCea mai veche civilizație precolumbiană, aparută prin mileniul al III-lea IdC, care s-a dezvoltat la punctul de întâlnire al Americii de Nord cu America Centrala, având drept axa Peninsula Yucatan, este civilizatia Maya, al cărei nucleu pornea din inima pădurii Peten,  de azi teritoriul Guatemalei, Salvador și Belize, Yucatan și Honduras, iar limba vorbită atunci, numită yucateca, este vorbită și astăzi în unele dintre aceste țări.

Edificiile din Palenque și din Peninsula Yucatan, unde se află orașul Dzibichaltun cu faimosul său templu, denumit al Celor Sapte Statuete – care reprezintă singurul edificiu cu ferestre adevărate (arcadele nefiind cunoscute) şi care este mai întins chiar decât Tikal-ul – piramidele cu margini rotunjite, mica insulă Jaina – pe atunci o necropola unde se produceau cele mai extraordinare figurine din lut ars – toate acestea și multe altele, au facut din civilizația Maya, una dintre cele mai înfloritoare civilizații cunoscute vreodată.

Popoarele din Mezo – America erau profund atrase de misterele cosmosului; ei au ajuns să le cunoască și să calculeze miscările planetelor cu o precizie uimitoare. Astfel, cu 3500 de ani în urma, civilizația mayaşă punea bazele unei științe, numită acum astronomie și calcula oscilația axei terestre. Civilizația mayaşă, caracterizată de o ȋnaltă spiritualitate, a prezis prin calcule astronomice, pentru multa vreme înainte, diverse evenimente și chiar și data exactă a dispariției propriei civilizații. Ȋnsă cea mai importanta descoperire pe care ne-au lăsat-o mayașii este Calendarul Mayaș. Interesant este şi faptul că, încă din primele secole înainte de era noastră, ei aveau doua calendare:

– Calendarul ritual de 260 de zile împărțite în 13 grupe de câte 20 de zile fiecare, și
– Calendarul solar de 365 de zile, împărțit in 13 grupe de câte 20 de zile, plus 5 zile adăugate și considerate nefaste.
Cele două calendare, la fiecare 52 de ani, se întâlneau în același punct de plecare. Calculele se făceau în scrierea glifică, printr-un sistem în bază 20 cu 2 simboluri: punct pentru unitate și liniută pentru cifra 5; în plus, era un semn în formă de scoică alungită, echivalent cu „zero”.

Sudul Guatemalei și nordul Peninsulei Yucatan, deși au adoptat stilul spaniol de viață, păstrează încă şi acum multe dintre tradițiile mayașe.

Calendarul Maya a fost cel mai cunoscut fiind folosit până în secolul al XVI-lea când a fost introdus calendarul gregorian.

Deși nu se cunosc cauzele dispariției celei mai infloritoare civilizații, se fac.ȋnsa, numeroase ipoteze, invocându-se catastrofe naturale sau catastrofe provocate de oameni: năvăliri, migratori, războaie interne sau de cucerire.

Juan Yool Gómez este unul din cei care păstrează și astăzi cunoașterea civilizației maya și care, la randul său, s-a implicat in mai multe acțiuni de promovare și învătare a acestei tradiţii  fiind premiat mai mulți ani la rând pentru merítele lui. Cateva  din aceste premii sunt:

·         Diplomă de merit pentru: Promovarea Educației Maya în Guatemala, atribuită de către: Comisia Prezidențială Ȋmpotriva Discriminării și Rasismului Contra Populațiilor Indigene din Guatemala și de către Asociația Centrelor Educaționale Maya, ACEM. Guatemala în 06 noiembrie 2005.

·         Diplomă de merit pentru: Promovarea și Dezvoltarea Educației Maya în Guatemala – acordată de catre Vice – Cabinetul Intercultural si Bilingv al Ministerului Educației și de către Comisia Națională Împotriva Discriminării și Rasismului Contra Popoarelor Indigene din Guatemala, CODISRA, în 2006.

·         Diploma oferita de către Consiliul Național al Educației Mayașe, CNEM și de către Asociația Centrelor de Educatie Mayașa din Guatemala. Guatemala 26 noiembrie 2007

·         Diploma oferită de către Ministerul Culturii și Sportului, pentru sprijinul sărbătoririii Noului An Mayaș Ab’ 5,123 care incepe cu MAM WAQXAQI’B’ “E” / 21/2 / 2.007.

Category: Invitati