Loading
11/11/2016

Don Francisco Chura Flores

Este Șaman Q’ero din munții Anzii Peruani, Elder în această tradiție și păstrator al Pamântului PampaMesayok.

În munții Anzi la mare înalțime trăiește o comunitate de fermieri, țesători și vindecători numită Q’ero, care timp de aproape 500 de ani a păstrat și a menținut toată cunoșterea pe care o deținea în momentul invaziei conchistadorilor.

Aceştia au fost ’’gasiți” în 1949 de către antropologul Oscar Nuñez del Prado, iniţiatorul şi conducătorul primei expediție în satele Q’ero din 1955. Vindecatorii din cadrul comunității Q’ero sunt cunoscuți sub numele “paqos”, ceea ce înseamnă “preot sau mistic” în quechua, limba Inca.

Q’ero paqos au fost creditați atât cu păstrarea și menținerea vechilor cunoștințe de vindecare, profeții, credințe şi tradiții incașe cât și cu deţinerea cunoașterii dobandite de civilizațiile predecesoare. Totul s-a transmis de-a lungul timpului prin tradiție lor orală.

Oamenii Q’ero nu se văd, așa cum ne vedem noi cei din Vest, ca fiind ființe separate, cu identități separate, ci se văd ca fiind una cu totul, una cu natura, şi -la fel ca cele mai multe culturi indigene – una cu Dumnezeu.

Filozofia lor principală o reprezintă modul de viată “Ayni”, adică traiul în reciprocitate, echilibru și armonie cu Pământul, cu natura și cu tot ce-i inconjoara. Ayni este practica de a da înainte de a lua, este practica corectitudinii.

Q’ero urmeaza calea șamanică care vede Divinitatea în tot şi ȋn toate, fie că este vorba de o floare, un râu, o stâncă, de animale, sau de o altă persoană, drept pentru care ei tratează totul și pe toată lumea cu acelasi respect si veneratie. Imaginați-vă cum ar fi lumea dacă noi toți am trăi astfel?

Tradiția medicinală Q’ero urmează două căi principale – Prima “Pampamesayok” și a doua “Altomesayok”, ambele fiind grele și necesitând mulți ani de formare. Pampamesayok ȋşi extrag puterea şi stiinta din resursele pamantului, având cunoștințe solide despre puterea medicinală a plantelor din munți iar Altomesayoks, au capacitatea de a invoca si de a primi darul comunicării directe, al înțelepciunii și al îndrumarii vindecătoare chiar de la “APUS” – Spiritele Munților Sfinti.

Don Francisco împărtașește cu noi cunoașterea lui astfel încât acestă frumoasă cale medicinală să poată fi transmisă si păstrată pentru mai multe generații, atât în beneficiul și spre vindecarea întregii omeniri cât şi pentru Pachamama, Mama Pământ.

Category: Invitati